IMAGO coaching

Zelfvertrouwen en stevigheid

In mijn coachingspraktijk gebruik ik Imago-coaching (kleur en stijladvies) als werkvorm in een coachtraject. Tijdens mijn opleiding tot master coach aan het Europees Instituut de Baak stond er op mijn verplichte boekenlijst “Het Groot Coach Boek” van Sasja Dirkse en Angela Talen. Het boek is voor mij de inspiratie geweest om naast mijn opleiding tot mastercoach ook de opleiding Imagoconsulent (kleur en kledingadvies) te gaan volgen.

Hier een stuk uit bovengenoemd boek om inzichtelijk te maken waarom de werkvorm  “uiterlijk en uitstraling” past in een coachtraject.

“Je zou een discussie kunnen voeren over de vraag of de werkvorm Uiterlijk en Uitstraling past in coachtrajecten. Ooit hebben wij in een coachtraject iemand het aanbod gedaan om op onze kosten een stijladvies te krijgen en wel met een verrassend positief resultaat. De leidinggevende die ik destijds coachte was onzeker en had weinig aansluiting met haar collega’s. Natuurlijk was het mij ook opgevallen dat zij zich heel anders kleedde dan haar mannelijke collega’s. De mannen strak in pak, zij in wat alternatieve kleding. Ook had ze mij verteld dat ze haar hele leven al problemen had met haar gewicht, ze daardoor extra onzeker werd en dat het er de laatste jaren niet beter op was geworden. Ik heb met haar gesproken, geïnvesteerd in haar zelfinzicht en zelfvertrouwen en geoefend op vaardigheidsniveau. Toch belandde ik op een punt waarop ik vond dat ik ook haar presentatie met haar moest bespreken. Dat viel goed, zeker ook het aanbod voor stijladvies dat ik haar deed. Wat het stijladvies haar opleverde werd ook mij snel duidelijk. Ze straalde, voelde zich veel zekerder en wist beter hoe ze zich goed kon kleden. Doordat zij meer zelfvertrouwen uitstraalde, was ook haar presentatie krachtiger. Haar omgeving gaf haar de bevestiging die zij nodig had om zichzelf meer te durven laten zien en krachtiger te presenteren. Kortom, het stijladvies heeft geholpen om de cirkel te doorbreken, waardoor de coachsessies en oefenmomenten nog meer effect hadden.

Aandacht besteden aan uiterlijke presentatie zetten we niet in als leuke afwisseling tussendoor, maar als middel om iemand net dat duwtje te geven in de goede richting, door de positieve aandacht die iemand krijgt op punten waarop hij onzeker is, maar ook omdat tips direct toepasbaar zijn en leiden tot positieve reacties uit de omgeving. Zelf combineren we de adviezen over kleding en stijl met oefeningen in het binnenkomen, stevig staan en zich voorstellen.”

bron: Het Groot Coach Boek, Sacha Dirkse & Angela Talen,1e druk  2011

Vrijblijvend kennismaken voor een sterker imago?