RUN/WALK therapie
Bewegen voor je (overbelaste) brein
Samen stap voor stap, met veel aandacht voor de ademhaling en ontspanning.
Bij Coachingspraktijk Context zijn Runningtherapie en Wandelcoaching onderdeel (werkvorm) van een individueel coachtraject.
Runningtherapie
Hardlopen om je beter te voelen
- somber?
- angstig?
- lusteloos?
- vermoeid?
- paniekerig?
- gestrest?
Hardlopen zetten we in als middel om deze klachten te verminderen.
Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten er van zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is een therapievorm waarbij het praten in eerste instantie ondergeschikt is aan het bewegen.
Stress in onze moderne maatschappij
De kern van stress-gerelateerde klachten is gelegen in het feit dat de druk om te presteren hoog is. Als we voor een langere periode boven ons niveau worden belast, ontwikkelen we klachten van fysieke en psychische aard.
Om daar iets aan te doen staan ons meerdere wegen open. Bekend zijn medicijnen en gesprekken. Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat daarnaast regelmatig bewegen de mens goed doet. Bewegen brengt een aantal processen in ons lichaam op gang, die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen. Als je beweegt krijg je daarbij een toename in conditie en zelfvertrouwen en een afname van onzekerheid, angsten en depressie. We kunnen letterlijk de stress uit ons lijf lopen.
Vergoedt verzekeraar of werkgever?
Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden runningtherapie. Vraag ernaar bij je eigen verzekering.
Soms vergoedt je werkgever de kosten(gedeeltelijk) als runningtherapie onderdeel is van je re-integratietraject om terug in het werk te komen. Soms mag je het financieren uit je persoonsgebonden scholingsbudget. Overleg dit met je werkgever.
Wil je meer weten?
Wandelcoaching
Coaching terwijl je wandelt
Geen coaching in een (praktijk)ruimte, maar buiten in de natuur. Heb je te maken hebt met stress, burn-out of loopbaanvraagstukken? Dan is een “gewone” wandeling niet voldoende. Een coach helpt je verder:
- anders (leren) denken
- structuur aanbrengen in je gedachten
- afstand nemen
- inzicht krijgen
- op een andere manier kijken naar problemen
- op een andere manier kijken naar mogelijke oplossingen
Het helpt dat je wandelend niet tegenover elkaar hoeft te zitten en elkaar moet aankijken. Het maakt dat je vrijer durft te praten. Denktijd en stiltes zijn niet hinderlijk als je naast elkaar loopt. Het lopen voelt krachtig en vitaal en geeft je de verzekering dat je sterk genoeg bent om problemen onder ogen te zien en aan te pakken.